1.01.2013

Калина корисні властивості, протипоказання і лікувальні властивості

Калина корисні властивості
Здавна, корисні властивості ягоди калини, вважалися особливо чудотворними і лікувальними серед простого народу і знатних, багатих родин. В основному, ягоду калину, використовували для медичних і кулінарних цілей. Зараз же, корисні властивості ягоди калини, застосовуються не тільки в цих областях. До цього дня, ягода калина залишається такою ж чудодійною і корисною для організму людини.

Якими діями володіє ягода калина, в яких ще областях її застосовують, ніж вона така корисна? Про це і не тільки ми сьогодні розповімо вам.

Ягода калина: корисні властивості та склад

Ягода калина стала відома людям більше тисячі років тому, завдяки своїм корисним властивостям і лікувальним якостям. І в наші дні вона досі дуже цінується, оскільки елементи цього великого чагарнику володіють приголомшливими цілющими властивостями.

Кора кущів калини, містить такі компоненти, як смола, вібурнін, дубильні речовини, фітостерини, сапонін, філлохинон, міріціловий спирт, флобафен, а також органічні кислоти: валеріанова, оцтова, лінолева, капрінова, пальмітинова, масляна, церотінова і мурашина. Корисні властивості всіх цих елементів, що містяться в ягодах калини, допомагають, головним чином, при кровотечах, як зовнішніх, так і внутрішніх, так як покращують згортання крові. Розтерту кору, можна прикладати до ран, а відвар з кори калини рекомендується використовувати, наприклад, при кровотечі матки, а також для зміцнення її тонусу.

У ягодах калини, знаходиться досить багато цукру - більше 30%, який володіє зволожуючими корисними властивостями і широко використовується в косметології, а також каротин, пектин, танін, кумарин і смолоподібні ефіри. Завдяки корисним властивостям цих елементів, ягода калина служить хорошим сечогінним і потогінним засобом, а також сприятливим чином впливає на шлунок людини.

Багата ягода калина величезною кількістю вітамінів, а так само, чимало в ній і мінеральних речовин. Міститься аскорбінова кислота, в ягодах калини вона перевищує 70%, внаслідок чого, вона є кращим засобом від простудних захворювань, нарівні з шипшиною і малиною. Також, в калині високого вмісту вітамінів А, Е, Р і К. Ягоди калини, містять такі мінеральні речовини, як магній, фосфор, залізо, калій, ванадій, кальцій, марганець, мідь, йод, стронцій, цинк, хром і селен.
Найбільш важливим елементом в ягодах калини є вібурнін, завдяки якому, калина виступає прекрасним анальгетиком. Його корисні властивості сприяють звуженню судин, а також позбавляють організм людини і оберігають його від різних інфекцій. Саме через велику кількість вібурніну, смак ягід калини гіркуватий.

З давніх часів для підтримки здоров'я і поліпшення імунітету, люди використовують ягоди калини, корисні властивості яких також благотворно діють і на серцеву діяльність.

Вплив корисних властивостей ягоди калини, на організм людини

Вплив корисних властивостей ягоди калини, на організм людини.

Безсумнівно, дуже хорошим засобом від хвороб різного роду є ягода калина, корисні властивості якої найсприятливішим та лікувальним чином впливають на організм людини.

Завдяки корисним властивостям валерианової кислоти, яка є в ягодах калини , вона заспокоює нервову систему, допомагає людям, схильним до депресій і стресів, а також сприяє відновленню від психологічних травм.

Один стакан соку з ягід калини, здатний збагатити організм усіма потрібними елементами на цілий день. Крім того, сік може замінити кавовий напій, будучи також тонізуючим засобом.

Важливою корисною властивістю ягід калини, є очищення та оновлення крові, тому крім тієї ж полуниці, ягоди калини стали широко використовувати для цих цілей. Тому, досить з'їдати одну жменю ягід у день.

Навіть при звичайному головного болю замість спазматичних засобів, краще випити склянку настою з ягід калини. Крім цього, настій допомагає при проблемах зі шлунком, наприклад, при гастриті або виразці, а також в цілому зміцнює стінки шлунка і поліпшує травлення.
Ягоди калини, володіють корисними властивостями, які сприяють зменшенню артеріального тиску, проте в цьому випадку перш слід проконсультуватися з лікарем. Також з обережністю рекомендується приймати в їжу, ягоди калини людям з низьким тиском, фахівці радять з'їдати всього декількох ягід на добу, не більше.

Відвар ягід або кори калини, також має корисні властивості. Відвар добре допомагає при хворому горлі, ангіні або бронхіті. Для цього достатньо полоскати горло гарячим відваром кілька разів на день. Крім того, полоскання відваром знімає хрипоту, і навіть запалення легенів. Відвар ягід або квіток калини також можна застосовувати при захворюваннях печінки та жовтяниці.

Настій калини має корисні властивості і при захворюваннях шкіри. При зовнішньому застосуванні настою уражений шкірний покрив швидко очищається і загоюється.
Також, відвар калини широко застосовують при геморої, так як кора калини здатна загоювати ранові поверхні і є хорошим протизапальним продуктом.

Використання корисних властивостей ягід калини, в медицині.

У медицині калина, її кора, квіти і ягоди, часто використовуються для лікування багатьох захворювань. Лікарі рекомендують випивати відвар ягід калини страждають діабетом. Корисні властивості ягід калини, позитивним чином впливають на стінки кишечника, тим самим, здатні поліпшити стан хворих цією недугою.

Ще однією немаловажною властивістю ягід калини, є зниження вмісту жирів в крові, внаслідок чого, поліпшується робота серця і приплив крові в судинах. Завдяки цьому, корисні властивості, ягід калини можна використовувати для лікування і профілактики виникнення жирових відкладень на судинах.

Деякі лікарі прописують відвар калини як проносне при слабких запорах і розладах прямої кишки.

Поширене застосування калини і в гінекології. Як відомо, кора ягоди володіє корисними властивостями, здатними зупиняти кровотечі. Відвар кори, використовують при менструальних порушеннях і кровотечах. А відвар квіток калини, дуже добре допомагає в післяпологовий період, зажівляючи рани і можливі шви.

При захворюваннях статевих органів, в народній медицині використовують ванночки з відвару ягід або кори калини. Відвар калини, можна використовувати навіть як засіб контрацепції.
Дуже изручно і корисно готувати з ягід калини чай, використовуючи його як для лікування простудних захворювань, так і в профілактичних цілях. Корисні властивості калини не пропадуть, навіть якщо сік калини додати вже в готовий чай. Систематичне вживання такого цілющого напою, здатне відновити всі хімічні процеси, що відбуваються в організмі.

Страждаючим людям алергією, рекомендують пити сік з ягід калини, а при алергічному шкірному висипанню, можна приймати ванни з додаванням відвару кори або гілок калини. Також, сік калини здатний запобігти навіть раковим захворюванням.

Лікарі практично всього світу виступають за використання таких ягід, як калина для загального підтримання імунітету, а також лікуванню і профілактиці безлічі захворювань замість різного роду вітамінів і лікарських корисних засобів, застосування яких, в більшості випадків, якщо не марно, то малоефективно.

Використання корисних властивостей калини, в дієтології.

Багато дієтологів називають калину сечогінну і потогінну засобом. І, дійсно, корисні властивості ягода калини, крім загального підтримання здоров'я людини, також дуже добре допомагають швидко скинути зайву вагу і вивести шлаки з організму. А це, в свою чергу, призводить до здорової роботі серця і правильному обміну речовин.

Також, в дієтології застосовуються ягоди калини у вигляді настоїв і відварів для підтримання тонусу організму і бадьорості духу. А завдяки своїм корисним властивостям вітамінного складу, відвари ягід і кори калини, допомагають поповнити організм необхідними речовинами при гастриті або коліті.

Слід зазначити, що для схуднення і підтримки стрункої фігури без нестачі вітамінів, можна використовувати не тільки сік і відвар ягід калини, але також включити в раціон харчування самі ягоди калини. Вживати їх можна як у сирому вигляді натще, так і в поєднанні з іншими ягодами і фруктами, або додаючи в різні страви.

Дієтологи вважають настій ягід або кори калини, непоганим засобом від закрепів. А для підтримки фізичних сил і підвищення працездатності, лікарі рекомендують випивати калиновий морс хоча б раз в 48 годин.

Чималу увагу віддається і кісточках ягід калини. З них виходить відмінний відвар, який, до речі, є хорошим потогінним засобом.

Так як, калина є прекрасним дезинфікуючим засобом, її ягоди можна помістити в ємність з некип'яченої водою, і через пару годин вживати цю воду без шкоди для здоров'я. Крім того, що таку воду можна пити або використовувати для приготування їжі, не побоюючись отримати різні інфекції, також в ній варто вимити тьмяні і ламкі волосся, для швидкого придбання блиску і здоров'я.

Не дарма отримала всенародне повагу і зайняла своє почесне місце в медицині і дієтології саме ягода калина, корисні властивості якої допомагають при лікуванні багатьох серйозних захворювань і усувають їх наслідки. Тому багато людей називають калину «нашої цілителькою».

Використання ягід калини в кулінарії.

Крім своїх корисних властивостей в різних областях медицини, ягода калина з величезним успіхом застосовується в кулінарії. Крім того, що ягода дуже смачна, вона ще й дуже корисна, тому всі страви, що включають в свій склад калину, автоматично стають лікувальними.

Крім випічки і соків, ягоди калини також використовуються для приготування соусів і заправок для рибних і м'ясних страв. Невелика гірчинка від калини в поєднанні, наприклад, з солодким соусом додасть страві чудовий присмак. Ягоди калини або сік з них можна додавати в каші, приготовані з різних круп. У поєднанні з медом і калиною, звичайна каша придбає вишуканий смак.

Часто калину просто заморожують на зиму в морозильній камері, рівномірно розподіляючи її ягоди в поліетиленовому пакеті або газеті. Таке положення збереже в ягодах калини всі корисні властивості і прекрасний смак. Після розморожування ягоди калини можна без побоювання вживати в їжу. Також, ягоди засушують, розкладаючи їх на рівній поверхні. Засушені ягоди, корисно додавати в гарячий чай, де вони розмокають і віддають всі збережені лікувальні властивості. Але, звичайно, найкраще вживати ці солодко-гіркі ягоди свіжі, і недавно зірвані.

Мармелад з ягід калини.

Так як сік ягід калини може легко перетворюватися в желе, приготування мармеладу не складе великої праці. Для початку необхідно залити ягоди калини окропом на кілька секунд, потім вийняти і протерти їх крізь сито для відділення м'якоті від шкірки і зерняток. До м'якоті додати цукор один до одного, можна трохи більше. Варити на слабкому вогні в духовці до моменту, коли маса загусне. У неглибоку тарілку постелити промаслений папір, потім вилити загуслу масу. Дочекатися охолодження страви, а коли воно затвердіє, можна розрізати його на невеликі шматочки у вигляді різних фігур і посипати цукровою пудрою. Деякий час готовий мармелад можна зберігати в холодильнику.

Салат кислинка - вітамінка.

Нам знадобиться: 60 грам ягід калини, половина буряка, половина ріпи, половина моркви, чверть чайної ложки цукру і 40 грам масла рослинного.

Через сито, необхідно протерти ягоди калини. А ріпу, буряк і моркву потрібно нарізати невеликими скибочками. Потім у салатниці перемішати всі інгредієнти, посипати невеликою кількістю цукру і полити рослинною олією. В кінці можна прикрасити салат ягодами калини і зеленню. Перед вживанням рекомендується охолодити салат 10-15 хвилин.

1 коментар:

  1. Анонім5/18/2014

    Таке відчуття ніби цю розповідь писала людина з Монголії. Стільки помилок!

    ВідповістиВидалити